'Vida d'un pastisser'

L'Enric Salvadó i Plana tenia un somni: recollir les seves històries de vida -la majoria de les quals sempre han estat totalment vinculades al seu ofici de pastisser a Can Salvat de Sant Joan de les Abadesses- en un llibre.

A l'estiu del 2019 es va posar en contacte amb mi i em va explicar quins eren els seus objectius. No vam tardar gaires dies a trobar-nos, i a partir d'aquell dia ho vam fer de manera habitual cada setmana o cada quinze dies. Amb una tònica amb gel al davant, o amb una infusió quan va venir el fred, es va entretenir a explicar-me molts fragments de la seva vida, des de la seva infantesa primerenca fins a l'actualitat, ja jubilat i pare i avi.

Jo, mentre l'escoltava, gravava la conversa i també prenia moltes notes, per si de cas la tecnologia fallava. Llavors, a casa, hi donava forma. Ell sempre va tenir clar que volia un relat molt fidel a les seves paraules, perquè qui les llegís el reconegués al darrere de cada una de les anècdotes.

Cada vegada que tenia un capítol fet li retornava i ell hi feia les anotacions que creia convenients. La majoria de vegades es tractava de precisar encara més tots els detalls que hi sortien. Sempre em va meravellar la perfecció amb què recordava coses que havien passat tants i tants anys enrere!

Després de les trobades, les converses, les tòniques i les infusions, les redaccions i les reescriptures va sortir a la llum, el febrer del 2020, Vida d'un pastisser. Ara sí que les seves paraules es podran convertir en un llegat per a tota la seva família.