Una mà rere les cortines

Sonen les campanes. Refilen els ocells. Esclaten les flors. Els raigs de sol ho tenyeixen tot de color ocre. Els arbres, els arbustos i les herbes, fins i tot les més minses, s'estiren seguint una coreografia ben estudiada. Es descorren les cortines de les llars. A la plaça sembla que hi hagi arribat la festa major.

De sobte, en un escaire poc discret de l'església, hi neix, i hi creix, una baralla. Se senten insults, improperis i crits amenaçadors, i es tracen gestos violents que no topen amb l'aire, sinó amb una pell delicada i bruna de dona que aquell matí havia decidit vestir-se amb un xandall vell i mig apedaçat i anar a córrer una mica per la muntanya.

Mentrestant, les campanes segueixen sonant. Els ocells canten sense parar. Les flors regalen aroma i color ara que ja han ben florit. Els rajos de sol ofereixen escalf als edificis, als objectes i a les persones. La vegetació de verd menta balla, sense descomptar-se de cap pas, amb joia, il·lusió i empenta. Però les cortines, en aquesta ocasió, es clouen tant com poden. Els que hi ha a l'altra banda pensen que no és moment d'heroïcitats, que és millor ser cauts i prudents i reservats.

Malauradament, la baralla es continua fent gran. Sense ulls que la mirin, sense orelles que l'escoltin, sense nassos que en captin la ferum, sense mans que l'assenyalin i sense boques que la delatin.

Quan serem capaços de despenjar les cortines, d'esquinçar-les, d'esgarrapar-les, de descosir-les, de desfilar-les, d'aniquilar-les?

Sortosament, ben enllà, un tros de tela es mou. No és a causa del vent, que no en bufa ni un bri, sinó per una mà amiga, valenta i forta que s'ha atrevit a clamar que ja n'hi ha prou.


Segon premi de narrativa del V Premi Badiu de les Lletres per a persones entre 18 i 49 anys de Badalona (17 de desembre del 2021). Aquest relat està inclòs en el llibret V Premi Badiu de les Lletres, editat el desembre del 2021 (vegeu l'apartat de Publicacions).